Van olyan ország, ahol az állatok már nem léphetnek a porondra

Játsszunk el egy pillanat erejéig a következő gondolattal: elmegyünk a cirkuszba, ahol a fellépők között nincsenek elefántok, lovak vagy éppen oroszlánok. Elveszítené az esemény az egész varázsát? Persze szeretjük az állatokat (nem véletlenül viseli az oldal ezt a nevet), de biztosan le kell venni őket a műsorról?

Cirkusz állatok nélkül?

Valószínűleg téged is vittek gyerekkorodban cirkuszba, ahol az artisták, a bohócok és a kötéltáncosok mellett a színpadra lépő állatok is lenyűgöztek. Talán éppen ők jelentették neked a cirkusz igazi vonzerejét?

Egyáltalán nem lepne meg, ha ez igaz lenne.

A cirkuszban az állatok fellépésével kapcsolatban markánsan elválik két tábor. Az egyik szerint minden állatos produkciót be kell tiltani, míg a másik úgy gondolja, a modern cirkuszban létjogosultságuk van az állatos számoknak.

Lehet, hogy az igazság valahol a kettő között van?

A cirkuszhoz már a hagyomány miatt is hozzátartoznak az állatok. Van olyan ország, ahol jogos a felvetés és a műsorból való kivételük a szabadságot jelentené számukra.

Ez azonban nem érvényes például a Fővárosi Nagycirkuszra, ahol igenis figyelnek az állatok jóllétére. Őket nem lehet egy lapon említeni azokkal a kárpátaljai bocsokkal, akiket éheztetnek.

Miért beszélünk most erről?

Azért, mert Olaszországban úgy döntöttek, kitiltják az állatokat ezekből az intézményekből. Ez elsőre tényleg állatbarát megoldásnak tűnik, de a döntés mintegy kétezer állatot érint.

A kezdeményezésez nagyjából 40 ország csatlakozott, ezzel párhuzamosan itthon 15 cirkusz képviseletében megalakult a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesülete, melynek célja az állatos produkciók megvédése és fenntartása.

A tagok a mellett érvelnek, hogy például egy elefánt nem lenne nyugodt, ha rosszul bánna vele az idomár, vagyis az egész előadás kudarcba fulladna. De ez nem így van, hiszen az állatok biztonságban érzik magukat az előadások alatt.

Vagyis nem szabad általános értékítéletet hozni a kérdésben.

A lényeg, hogy tartsuk szem előtt az állatok érdekeit

Az állatvédők részéről érthető a felvetés, viszont meg kell jegyeznünk, hogy a mai cirkusz már jóval túlmutat a klasszikus tüzes keréken, az idomárok nagy része ugyanis szívből szereti az állatokat.

Érdemesebb lenne olyan szempontokból megközelíteni a kérdést, hogy háziasított vagy vadállatról van-e szó, hogyan oldják meg az elhelyezésüket vagy hogyan idomítják őket. Ezen kívül betartják-e a jogszabályokat, amelyekben megszabják, melyik fajok és milyen feltételekkel léphetnek fel.

A radikális megoldások ugyanis senkinek sem jók – különösen az álaltoknak nem. Éppen ezért elengedhetetlen lenne egy pár éves vagy évtizedes átfutási időt biztosítani a dolognak. Vagyis új állatokat már nem vinnének be, de a régieknek adnának időt, amíg kiöregszenek.

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Alapvetően egyetértek
Részben egyetértek
Nem értek egyet

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

0/5 0 értékelés
0 értékelésX
Very bad! Dehogy is! Középszerű Egyet értek! Nagyszerű!
0% 0% 0% 0% 0%
2018-04-07T16:52:15+00:00