Valószínűleg nem készültél fel az új cicádra

Kevés izgalmasabb és örömtelibb pillanat van egy állatbarát számára, mint amikor új cica érkezik a házhoz. Mielőtt azonban belefeledkeznénk a felhőtlen örömbe, mindenképpen el kell intéznünk néhány fontos dolgot, hogy a cica biztonságban és kényelemben érezze magát.

Az első lépés a biztonságos környezet megteremtése

Szerencsére – vagy olykor bosszúságunkra – a macskák igen ügyes, agilis állatok. Ennek köszönhetően nem is a különféle balesetektől kell leginkább tartanunk, hanem a mérgezéstől. Mielőtt az új cica betenné a tappancsait a lakásba, mindenképpen meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a vegyszerek és tisztítószerek megfelelőképpen el vannak zárva.

Ezenfelül a mérgező szobanövényektől is meg kell szabadulnunk, cicánk ugyanis előszeretettel rágcsálja majd a növények leveleit. Ha nem vagy biztos abban, hogy mely növényed mérgező, kérj szakértői segítséget vagy ajándékozd el a növényeket.

A macskák az elektromos kábeleket is előszeretettel rágják, így azokat is el kell rejteni. Sőt, bár sokan úgy gondolják, hogy a cicák számára a kutyáknak gyártott bolhariasztók is jók, a legtöbb esetben ez is mérgező kedvencünkre nézve.

Az utolsó lépés az ablakok biztonságossá tétele. Ha a cica nem kijárós, illetve emeleti lakásban él majd, a szellőztetésre használt ablakokat mindenképpen hálóval kell felszerelni, annak érdekében, hogy a macska még csak véletlenül se zuhanhasson ki.

Készülj fel az egészségügyi vészhelyzetekre

Amikor hozzánk kerül a kiscica, mindenképpen látogassuk meg az állatorvost, hogy kivizsgálhassa, és megbizonyosodhasson arról, hogy a család új kedvence egészséges, illetve beadhassa neki a kötelező oltásait – szükség esetén a féreghajtót is.

Érdemes listát készíteni a legközelebbi állatorvosi rendelőkről, beleérve legalább egy éjjel-nappal nyitva tartó rendelőt is. A macska oltási könyvét olyan helyen kell tárolni, ahonnan biztosan nem tűnik el, és emlékezni is fogunk, hogy hol keressük, ha újfent meg kell látogatnunk az állatorvost.

Milyen felszerelésekre lesz szükséged?

Elsősorban egy a cica szállítására alkalmas macska boxot érdemes beszerezni. Ebben haza is hozhatjuk a kis fenevadat, illetve állatorvoshoz is könnyedén elszállíthatjuk. Ezenkívül egy alom, illetve egy (lehetőleg porcelán) etető és egy itató tálra lesz szükség.

A cicák gyakorlatilag az első pillanattól fogva, ösztönösen szobatiszták, ha azonban mégis baleset történne, a végterméket egyszerűen az alomba kell helyeznünk, hogy új kedvencünk megtanulja, hol a helye a kis és nagy dolgoknak.

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

5/5 2 értékelés
2 értékelésX
Very bad! Dehogy is! Középszerű Egyet értek! Nagyszerű!
0% 0% 0% 0% 100%
2018-01-30T13:30:40+00:00