Úgy fest, a kormánynak nem jó üzlet az állatvédelem – pedig a jelenlegi állapot tarthatatlan

Nap mint nap szembesülünk valamilyen szörnyű állatkínzásról szóló esettel. Az állatkínzás rendkívül sokrétű. Elkövetik szépségipari termékeket gyártó cégek, haszonállataikat kegyetlen körülmények között tartó gazdák, illetve a házi és kóbor állatokra vadászó brutális állatkínzók. De hol a kegyetlenség vége? Mi kell még ahhoz, hogy a kormány lépjen az ügyben?

Sajnos nem úgy tűnik, hogy csökkenne a brutális állatkínzások száma

Az elmúlt években számtalan olyan állatkínzásról hallhattunk és olvashattunk, amelyek szó szerint megrettentették a közvéleményt. Zsákban az út szélén hagyott kiskutyák, szörnyű körülmények között tartott haszonállatok, állatkísérletek és megmérgezett házi állatok. Akadt azonban két olyan eset, amelyek egyaránt közfelháborodást keltettek, nemcsak az állatvédők, hanem a magyar lakosság nagy részének körében. Ezek az megnyúzott macska, illetve a felgyújtott sün esetei.

Utóbbi eset azért nevezhető kivételesnek, mert bár a különös kegyetlenséggel elkövetett bűntett sajnos mindkét esetben a kínzást elszenvedő állatok lassú és fájdalmas halálához vezetett, jelenleg úgy tűnik, hogy a sünt felgyújtó állatkínzó megkapja méltó büntetését, a macskát megkínzó bűnösök azonban kicsúsztak a törvény kezei közül.

Mit tehetünk, ha szenvedő állatot látunk?

Az állatkínzás bűncselekmény. A törvény szerint a gerinces állatok indokolatlan bántalmazását, illetve az állat egészségkárosodását vagy pusztulását okozó bánásmódot értjük ezalatt. Ha szenvedő állatot látsz, vagy éppen egy állatkínzás szemtanúja vagy, a nap 24 órájában hívhatod az állatvédő szervezeteket, illetve a rendőrséghez vagy a helyi önkormányzathoz is fordulhatsz.

Nagyon fontos, hogy valóban azonnal jelentsük az állatkínzást, mert így nagyobb esély van az állat megmentésére, valamint a bűnösök felelősségre vonására.

Börtönt az állatkínzóknak

Égető szükség lenne az állatvédelmi törvények szigorítására. Erre egyébként a számos polgári kezdeményezés mellett sok politikus is törekszik, egyelőre azonban kevés sikerrel. A Jobbik mellett az MSZP is rendre kérdőre vonja a kormánypártot, a Fidesz egyelőre azonban nem foglalkozik érdemben a kérdéssel. A Jobbik konkrétan három alkalommal nyújtott be törvénymódosító javaslatot, amelyet a kormány eddig rendre lesöpört. És nem csak most, a választások előtt, hanem nyolc éve.

Aki kíváncsi arra, hogy kinek mennyire fontos az állatvédelem ügye, az ellátogathat a parlament.hu oldalra is – látni fogjátok, hogy szinte kizárólag a Jobbik az, amely igyekszik folyamatosan napirenden tartani kérdést, folyamatosan küzdve a törvények szigorításáért.

Pedig a magyar lakosság részéről egyértelmű igény mutatkozik az állatvédelmi törvények szigorítására. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy tavaly nyáron futballszurkolók és állatvédők együtt tüntettek azért, hogy az állatoknak is legyenek jogaik, az állatkínzók pedig tényleges büntetéssel feleljenek tetteikért.

Az ügy érdekében polgári kezdeményezés is indult, amely célja az volt, hogy azok számára, akik gerinces állatot kínoznak meg vagy pusztítanak el, a büntetési tétel alsó határa 1 év legyen, valamint az illetőt 5 évre tiltsák el az állattartástól.

A kezdeményezés kiötlőjét, Révai Ildikót állítólag több fenyegetés is érte, és folyamatosan arra késztették, hogy hagyjon fel az aláírásgyűjtéssel. A Facebookon kommentek és üzenetek formájában még Ildikó 8 éves lányát is megfenyegették. A helyzet tehát valóban hihetetlen, és egyelőre nem látni, hogyan lehetne változtatni rajta. Az aláírásgyűjtést így végül leállították, a körülményekről bővebben a kezdeményezés honlapján olvashatunk.

Elég az üres szavakból

Az igény egyértelmű, mindannyian az állatvédelmi törvények szigorítását szeretnénk, a kérdés már csak az, hogy eljut-e ez a döntéshozókhoz, és végre komolyan veszik-e a problémát? Persze kormányzati ígéretekkel már tele van a padlás, ezek azonban inkább azért születnek, hogy befogják az elégedetlenkedő aktivisták és felszólalók száját, nem pedig azért, hogy valóban jogokat teremtsenek az állatok számára.

Egyszerűen tarthatatlan az az állapot, hogy egy magát civilizált közösségnek gondoló embercsoport garázdálkodni hagyja az állatkínzókat. Véleményünk szerint, aki szemet huny az erőszak felett – legyen az emberrel vagy állattal szemben elkövetett erőszak -, bűnös, hiszen “vétkesek közt cinkos aki néma”.

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

4.3/5 42 értékelés
42 értékelésX
Very bad! Dehogy is! Középszerű Egyet értek! Nagyszerű!
11.9% 0% 4.8% 9.5% 73.8%
2018-02-19T10:45:26+00:00