Te jól sétáltatod a kutyádat…?

Egy felelősségteljes kutyatartó tudja, hogy kedvencét rendszeresen sétáltatni kell. Nem feltétlenül csak a mozgás miatt – egy nagyobb kertben tartott kutya tulajdonképpen mozog eleget. A séta azért fontos, hogy a kutya új ingerekkel találkozzon, illetve a szocializációt is nagyban elősegíti, ha esetleg találkozhat más állatokkal, több emberrel stb.

Nem mindegy azonban, hogyan sétáltatunk kutyát. Sem a kutya, sem a saját szempontunkból. A környezetünkre mindenképpen figyelnünk kell, és nem árt, ha tisztában vagyunk a kutyasétáltatással kapcsolatos jogszabályokkal is. Ugyanis vannak, és gyakran jelent problémát, hogy a kutyatulajdonosok vagy nem tudnak róla, vagy tudnak, csak nem foglalkoznak vele.

A kutya ne magát sétáltassa!

Egy időben állandó problémát okozott a településünkön, hogy két nagytestű kutyát rendszeresen úgy „sétáltattak” a gazdik, hogy kinyitották a kaput, aztán „hadd menjenek, majd úgyis hazajönnek enni”.

Legalább 50-60 kilós állatokról volt szó, akik állandóan félelemben tartották a környéket, nem beszélve arról, hogy mások nem tudták a saját kutyáikat nyugodtan sétáltatni tőlük. Nagyon nehezen sikerült elérni, hogy a tulajdonosaik hagyjanak fel ezzel a szokással, az vetett ennek véget, hogy az egyik kutya betévedt egy udvarba, ahol volt egy nála is nagyobb, aki a területét védte, és csúnya sérüléseket okozott neki.

Nos, a kutya hűséges állat, valóban hazamegy.

A módszerrel viszont több probléma is akad:

  • Nem tudod, mit csinál a kutyád. Megtámadhat egy cicát, másik kutyát, vagy kárt tehet valaki kertjében, ahová betéved. Ebben az esetben a gazdit veszik elő, természetesen.
  • Az egy dolog, hogy a kutyád otthon barátságos és kedves állat, de korántsem biztos, hogy idegenekkel is ilyen. Szeretnéd, ha felelősségre vonnának azért, mert valakit bántott?
  • A kutyád megsérülhet. A fenti példában is ez történt – bármikor jöhet szembe nagyobb kutya. Ezen felül az autós forgalmat sem szabad figyelmen kívül hagyni, sajnos sok egyedül kóborló kutyust ütnek el.

De hogyan kell szabályosan sétáltatni?

Ami nagyon fontos: pórázon! A kijelölt kutyafuttató területek kivételével a falvakban, városokban kizárólag pórázzal szabad kutyát sétáltatni. Ha nem vagyunk 100 százalékig meggyőződve a kutya szelídségéről, szájkosár is kell. Ez önkormányzati szinten van pontosan szabályozva, néhány településen rendeletben meghatározhatják azt is, milyen kutyafajtáknak kell szájkosár.

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy a külterületen, póráz nélkül sétáltatott kutyákat a vadászok lelőhetik! Sajnos erre történt is az elmúlt 1-2 évben néhány szomorú példa, mindegyik eset nagy felháborodást keltett, ugyanakkor a vadászok nem követtek el szabálysértést.

Összegezve tehát a helyi önkormányzati szabályozásnak mindenhol fontos utánajárni, de általánosan érvényes, hogy póráz nélkül csak kijelölt helyeken szabad sétáltatni. Ha ettől eltérsz, akkor jobb esetben csak bírságot kockáztatsz, rosszabb esetben viszont a kutya életét is!

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

4.6/5 7 értékelés
7 értékelésX
Very bad! Dehogy is! Középszerű Egyet értek! Nagyszerű!
0% 14.3% 0% 0% 85.7%
2018-02-06T14:20:12+00:00