Miért vannak még mindig szaporítók?

A szaporítók állandó problémát jelentenek az állatvédők (és a kutyák) számára, nagyon nagy részben felelősek ugyanis azért, hogy számtalan kóbor kutyus van az utcákon, és nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a szám folyamatosan növekedjen. Fő profiljuk ugyanis, hogy egy bizonyos kutyafajta szaporításából, azaz az eladott kölykökből élnek, így aztán ész nélkül fialtatják a kutyákat. Ha kell, ha nem.

Szaporító vagy tenyésztő?

Sokszor merül fel a kérdés, hogy tulajdonképpen mi is a különbség egy szaporító és egy tenyésztő között, hiszen mindkét esetben arról van szó, hogy egy bizonyos fajta kutyából igyekeznek az utánpótlást biztosítani. A különbség azonban nem csak a megfogalmazásban rejlik.

A szaporító az, akitől „óccóér” vásárolhatunk fajtatiszta kiskutyát. A tenyésztőtől meg drágán. Nyilván nem véletlenül. A tenyésztő törvényesen, és szabályok szerint végzi a munkáját, az állatok egészségére is nagymértékben odafigyelve, megfelelő körülmények között tartva őket. A szaporítót ezzel szemben jellemzően csak a saját anyagi haszna érdekli, és az állatok jólétét, általános egészségi állapotát figyelmen kívül hagyva, csakis az a cél, hogy minél több kiskutya szülessen, amit eladhat.

Borzalmas körülmények a telepeken

Nagyon gyakori, hogy egy-egy ilyen szaporító telepen borzalmas körülmények között vannak az állatok, akár enni se kapnak rendesen, nemhogy rendes orvosi ellátásban részesüljenek. A szukák a végletekig ki vannak használva, amint fogamzóképesek egy ellés után, máris jöhet a következő alom. Az egész életüket vemhesen és szoptatással töltik, ami nagyon megviseli a szervezetüket, ezért igen hamar betegek lesznek, életük pedig többnyire nem túl hosszú. Nem ritka, hogy a beteg kutyákat egyszerűen utcára teszik állatorvosi segítség helyett.

De miért vásárolnak az emberek szaporítóktól?

Ennek több oka van. Elsősorban az, hogy a fajtatiszta kölyköket sokkal olcsóbban adják, mint a tenyésztők. Ezt egész egyszerűen azért tehetik meg, mert nekik is sokkal kevesebbe kerül a kutyák fenntartása, mint egy lelkiismeretes tenyésztőnek. Sajnos sokan csak odáig látnak, hogy olcsón szeretnének egy bizonyos fajta kutyát, és egyáltalán nem érdekli őket, hogy honnan vásárolják meg.

Vannak, akik nem is tudják, hogy ezzel gyakorlatilag a kutyák kizsákmányolásához és kínzásához járulnak hozzá. Aki pedig valamit sejt az igazságról, hajlamos úgy gondolkodni, hogy legalább egy kiskutyát megmentett. A probléma ezzel az, hogy azzal, hogy egyet megmentünk, megpecsételjük jó néhánynak a sorsát, hiszen a szaporítók addig fognak működni, amíg vásárolnak tőlük.

A szaporító telepek felszámolásához leginkább arra lenne szükség, hogy az emberek megértsék, miért nem szabad ilyen helyről kiskutyát szerezni, és inkább menhelyről fogadjanak örökbe, vagy tenyésztőtől vegyenek törzskönyves kiskutyát, még ha az drágább is.
A keresletet kellene megszüntetni ahhoz, hogy a kínálat is eltűnjön, de Magyarország általános állattartási kultúráját elnézve, sajnos erre alighanem még jó sokat kell várnunk.

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Alapvetően egyetértek
Részben egyetértek
Nem értek egyet

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

3/5 1 értékelés
1 értékelésX
Very bad! Dehogy is! Középszerű Egyet értek! Nagyszerű!
0% 0% 100% 0% 0%
2018-03-09T22:48:24+00:00