Különleges kedvencek: mit tarthatsz otthon törvényesen?

Sokan vagyunk, akik nem csak a kutya-macska tengelyen képzelik el a házikedvenc fogalmát. Mielőtt azonban befogadsz egy kisállatot, mindenképpen tájékozódnod kell arról, milyen felelősséggel és kötelezettségekkel jár az adott faj tartása.

Az elképzeléseink nem mindig valósíthatók meg

A legtöbben teljes mértékben tisztában vagyunk azzal, milyen háziállatot szeretnénk örökbe fogadni. A legnépszerűbb kedvencek a kutyák és macskák, de rajtuk kívül is számtalan állatfaj képviselőjét tarthatjuk otthon.

Sajnos a KSH nem tart nyilván adatokat a Magyarországon tartott kisállatok számával kapcsolatban. Az Európai Állateledel Ipari Szövetség (European Pet Food Industry Federation) 2014-es adatai szerint azonban Európa-szerte mintegy 75 millió állat él háztartásban, és ebben a statisztikában ráadásul Oroszország nem is szerepel. A felelosallattartas.hu cikkéből pedig az is kiderül, hogy Magyarországon több macskát tartanak, mint kutyát.

A vadászgörény egyre népszerűbb

Sokan felkapják a fejüket, amikor egy macskát sétáltató párt látnak az utcán. Pedig manapság már nem csak a cicák, hanem a vadászgörények is egyre nagyobb területet követelnek maguknak a sétákra alkalmas tereken.

A háziállat.hu alapos összegzése minden görénytartó számára jó kiindulási alap lehet. A vadászgörény szobatisztaságra tanítható, táplálásuk a macskákéhoz hasonló, így bár kapható kifejezetten görényeledel is, a macskatáp is megfelel kiskedvencünknek.

Milyen állatot tarthatok lakásban?

Kisemlősök

Magyarországon számtalan kisemlős tartására van lehetőségünk. A dívány.hu összegyűjtött nyolc olyan emlőst – törpeegér, csuklyáspatkány, aranyhörcsög, tengerimalac, csincsilla, degu, nyúl, süntanrek -, amelyeket nyugodtan tarthatunk otthon, lakásban. Ebbe a kategóriába tartoznak a törpenyulak is.

A legtöbb kisemlős vagy rágcsáló tartása ráadásul viszonylag egyszerű. Sokan közülük nem igénylik a többórás odafigyelést, ahogyan a táplálékigényük sem tartozik a nehezen kielégíthető kategóriába. Több rágcsáló a szükséges folyadékmennyiséget is gyümölcsökből veszi fel.

Díszmadarak

Ha nem szeretnénk sok időt a szabadban tölteni kedvenceinkkel, ideális választás lehet egy díszmadár. A papagájok és kanárik valamennyi háztartásban jól tarthatók, ráadásul az állatszőr-allergiától szenvedőknek sem okoz problémát. Tartásuk csupán egy méretes kalitkát vagy madárházat, napi egy óra szabad repülést igényel – áll a Fressnapf állattartási tájékoztatójában.

Halak

A halak rendkívül kevés interakciót igényelnek. A haziallat.hu tanácsai szerint a haltartás egyszerűen betartható szabályokra épül. Elengedhetetlen a tiszta, optimális hőmérsékletű víz, a változatos étrend, a megfelelő oxigénellátás, és a túlnépesedés elkerülése. A halkedvelők Magyarországon mintegy 1000 különféle hal közül választhatnak. Arról, hogy milyen halak kerülhetnek a már meglévők mellé, érdemes az állatkereskedés dolgozóit megkérdezned.

Hüllők

Általános vélekedés, hogy a hüllőkkel és kétéltűekkel kevesebbet kell foglalkoznunk, mint más kisállatokkal. A Fressnapf terrarisztikai útmutatója szerint napi 30-60 percet mindenképpen foglalkoznunk kell kedvenceinkkel, a terrárium megvásárlásakor pedig figyelembe kell vennünk, mekkorára nő majd az állat.

Ha pedig a fentiekben felsorolt állatoknál is egzotikusabb vagy veszélyesebb kedvencet szeretnél, érdemes alaposan átolvasnod az allatorvos.net által összegyűjtött, kedvencek tartására vonatkozó jogszabályokat!

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

3.5/5 4 értékelés
4 értékelésX
Very bad! Dehogy is! Középszerű Egyet értek! Nagyszerű!
25% 0% 0% 50% 25%
2018-02-14T21:24:20+00:00