Komolyan, kit érdekel, hogy „jobbos” vagy „balos” egy állatvédő?

A napokban komolyabb vitába kerültem egy ismerősömmel. Az állatvédelemről beszélgettünk – én elkötelezettként, ő amolyan beavatott érdeklődőként. A gyepmesteri telepekről volt szó. Szerintem egyszerűen fel kellene őket számolni, ő viszont erre nem érvekkel válaszolt, inkább a politikai beállítottságomat kezdte firtatni…

Mielőtt rátérnék a felháborodásom okára, tisztázzunk pár dolgot! A gyepmesteri telep kifejezés a laikusnak nem is mond sokat, a sintértelep már ismerősebb lehet. De azt még kevesebben tudnák megmondani, mi a különbség az ilyen helyek és a civilek által üzemeltetett menhelyek között.

Míg a civil állatvédők legfeljebb felajánlásokra és könyöradományokra számíthatnak, a gyepmesteri telepeket közpénzből üzemeltetik az önkormányzatok. És ha egy kutya idekerül, az valószínűleg az élete végét jelenti.

Elméletben a telepek a fertőzött, gyanús, beteg állatok begyűjtését végzi – a valóságban sokszor inkább a kontroll nélküli begyűjtést, majd a törvényben szabályozott idő után az altatást.

A civilek ezzel szemben a megmentésben érdekeltek. Menhelyen nem is altathatnak: az állatokat gondozzák, gyógyítják, örökbe adják, ha lehet, vagy gondozzák, amíg szükséges.

A különbség? “Mindössze” élet és halál.

Üdvözöllek az országban, ahol az életet a kormány kiröhögi, és inkább a halálra szavaz.

A kutya nem kommunista, a macska nem náci.

Az állatvédelem nem ideológiai ügy.

Hadd idézzem Egyed Zsoltot, aki a Jobbik parlamenti képviselőjeként évek óta (sajnos) reménytelen harcot vív a kormánnyal az állatvédelem megerősítéséért. A politikus már 2016-ban, miután az Állatorvosi Kamara és húsz állatvédő szervezet képviselőjével egyeztetett, kijelentette, hogy a gyepmesteri telepeket fel kell számolni.

A képviselő szerint

az infrastruktúrát, az állatokat és a finanszírozást civil szervezeteknek kellene átadni, amelyek nem az állatok elpusztításában érdekeltek, hanem abban, hogy új gazdához juttassák őket. Ebben a kérdésben évszázados a lemaradás a 21. század Európájához képest.

Sajnos a kormány, a Fidesz-KDNP mindig is pártpolitikai kérdésként kezelte az állatvédelmet – és ennek megfelelően a kisujját sem mozdította érte. Már csak azért sem, mert az Állatvédelmi Kerekasztalt összehívó Jobbik rendszeresen tesz javaslatokat a telepek felszámolására, civilek támogatására, állatkínzók komolyabb büntetésére – ezeket pedig egyszerűbb lesöpörni az asztalról és így „elfelejteni”, mint valamiben egyetérteni az ellenzékkel. Hány életbe kerül ez a kevélység?

Ezt az üzenetet hirdette az Együtt az Állatokért! mozgalom is, amely tavaly októberben szervezett menetet a Bazilikától a Hősök teréig. (Ahol Egyed Zsoltot még számon is kérte egy baloldali néni, mit keres ott, amíg fel nem hívták rá a figyelmét, hogy ő az Állatvédelmi Kerekasztal életre hívója. De ez az átpolitizáltsághoz már csak egy kis adalék.)

Őszintén, felháborít az, hogy ezt nem képviseli más.

Egyed nem tartozik az országosan ismert politikusok közé. A javaslatait kineveti, szemétre veti a kormánytöbbség. Mégis, rendre benyújtja azokat, és csak felszólalásait kell ahhoz megnézni, hogy lássam, nem a kampányidőszakra időzít, mint a hatalmas „állatvédő” politikusok általában.

Miért van az, hogy a Momentum programja csak ott említi az állatokat, ahol arról van szó, mi a szerepük az agráriumban? Az LMP-nek miért csak a haszonállatok számára jut eszébe állatbarát körülményeket biztosítani, amikor még a kutyákat, macskákat sem sikerül védenünk?

Miért van az, hogy ha állatvédőként azt szeretném, hogy a törvények is védjék kedvenceinket, akkor már rögtön politikai állásfoglalást is teszek?

Én volnék eltévedve, amikor úgy gondolom, nem normális, hogy konkrétan csak a Jobbik politikusai képesek kitartóan képviselni ezt az ügyet? Hogy nem normális, hogy nekik kell azért szólniuk: ne legyen már az állatok védelme pártpolitika!

Szerinted helyes, hogy politikai ügyként kezeli a kormány az állatok védelmét?

Szerintem ez szégyenletes
Lehet helye a politikának, de a vita nem akadályozhatja az eredményeket
Szerintem az állatvédelem politikai kérdés

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

4.9/5 7 értékelés
7 értékelésX
Very bad! Dehogy is! Középszerű Egyet értek! Nagyszerű!
0% 0% 0% 14.3% 85.7%
2018-03-09T11:33:49+00:00