Benne vagy az ivartalanításban?

Az ivartalanításnak még nemzetközi világnapja is van, február 24-én. Azt ugyan nem tudom, hogy kis kedvenced is veled ünnepel-e majd, ha megtudja, mit forgatsz a fejedben…

A Spay Day nevet viseli ez az ivartalanítási világnap, őrület, hogy ilyesmi is van. Hogy ez a felhajtás elér-e valamilyen hatást is, nem tudom, csak érdekességképp említem. Sokkal inkább arról akarok beszélni, hogy miért fontold meg, hogy ivartalaníttatod-e kutyádat, macskádat.

Több ismerősöm is szörnyülködik, jaj, ez biztos fájdalmas, kegyetlen, egyenesen a kutyák és macskák jogainak lábbal tiprása. Én meg azt mondom, nagyon nem az.

Adok pár szempontot, aztán javaslom, döntsd el bátran magad, mit gondolsz.

Az ivartalanított állatok tovább élhetnek

Ugye, hogy mindjárt sokkal jobban hangzik? Már nem is tűnik olyan félelmetesnek a beavatkozás, ha ekkora az előnye. Sok összetevője van, hogy miért is van rá esély, hogy kutyád, macskád szép kort ér meg ivartalanítva. Az egyik bizonyos daganatos betegségek és gyulladások elkerülése. Mivel az ivartalanított állatnak nincsenek ivarszervei, azok nem is betegedhetnek meg, és sajnos az ilyesféle rosszindulatú daganatok nem ritkák a kutyák, macskák körében.

Az ivartalanított nőstény nem keveredik bajba…

Arra próbálok célozni, hogy mivel nem lesz felesleges (sőt, semmilyen) szaporulat, az nem is lehet senkinek a terhére. Te biztosan olyan állatbarát vagy, aki ilyen helyzetben is keresi a lehetőséget, hogyan hozhatná ki a legjobbat ebből. Mondjuk, gazdit találna a váratlanul nyakába szakadt kölyköknek. Míg te ilyen vagy, mások kegyetlenül bánnak a kis jövevényekkel…

Nem is erről van szó. A sorozatos vemhesség nem teljesen kockázatmentes a kutya, macska számára. Ha nem keletkezik folyton szaporulat, azzal valójában megkíméled egy számára igen megterhelő dologtól szervezetét. Az ivartalanítás ára is azonnal más fényben tűnik fel, ha azt is felméred, hogy mennyibe kerülne a kiskutyák, kismacskák felnevelése. Felelős állattartóként ezt is figyelembe kell venned.

Nyugodt lehetsz, mert ő is nyugodt

Az ivartalanítással kapcsolatban az első, ami mindenkinek beugrik, hogy a kutya vagy macska végre lehiggad, vége a kóborlásnak, a tüzelési időszakban való megbolondulásnak. És ebben van is valami. Nincs több összekapás más állatokkal, agyő agresszió, helló, kevesebb aggodalom.

Még valami: tévhit, hogy az ivartalanítás fájdalmas lenne. Ez egy állatorvosi rutinműtét, amit természetesen gondos előkészítés után, érzéstelenítésben végeznek. Persze teljesen érthető, hogy aggódsz. Mégiscsak egy műtétről beszélünk, ami nem egy megszokott szituáció a kutya, macska számára. Nyugtalansággal, váratlan viselkedéssel reagálhat a furcsa helyzetre. A műtét utáni ébredezés is tartogathat kellemetlenséget, ahogy az emberek, az állatok is kábultak, zavarodottak lehetnek. A műtét után ráadásul védeni kell a sebet, ilyenkor (is) kapnak a kutyák védőgallért.

Remélem, most már tisztábban látod, miért fontos az ivartalanítás és könnyebben vágsz bele kedvenceddel.

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Alapvetően egyetértek
Részben egyetértek
Nem értek egyet

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

5/5 2 értékelés
2 értékelésX
Very bad! Dehogy is! Középszerű Egyet értek! Nagyszerű!
0% 0% 0% 0% 100%
2018-03-09T22:22:02+00:00