Állatvédőrség – hatékonyan?

Visszatérő téma az állatvédelem körében, hogy az állatkínzások visszaszorítása érdekében speciális rendőrségi csoportot kellene létrehozni. Az állatvédők nem győzik hangsúlyozni: nem is kizárólag az állatok jóléte érdekében, hanem mert az állatkínzók bizonyítottan veszélyes, pszichopata bűnelkövetők, akik az esetek jelentős részében később emberek ellen is kegyetlen bűncselekményeket követnek el, nemritkán sorozatgyilkosokká válnak. Éppen ezért elemi érdeke lenne a magyar társadalomnak, hogy a falu szélén macskát kővel agyonverő gyökér nem egyszerűen gyökér, hanem olyan kártékony elem, amit mielőbb el kell távolítani a társadalom közeléből.

Az Egyesült Államokban az állatkínzás szövetségi bűntett, az FBI foglalkozik vele. Ennek ellenére az amerikai állatvédelmi törvények nem is különösebben szigorúak. Az Egyesült Királyságban, Ausztriában és Svájcban egyaránt öt évig terjedő fegyházbüntetéssel sújtható, aki például kirakja a kutyáját a kocsiból vagy agyonveri a macskája kölykeit. Magyarországon ezzel szemben az állatkínzás csak legfeljebb két év fogházzal büntethető, s az eddig kiosztott legsúlyosabb büntetés mindössze fél év letöltendő volt, azt is egy különösen visszataszító és kegyetlen cselekményért. Mások megúszták enyhe pénzbüntetéssel, pár nap elzárással, joviális ejnye-bejnyével.

Nagyon komoly változtatásra volna szükség e téren. A baj pedig nemcsak az, hogy a hatóságok nemigen akarnak foglalkozni állatkínzásos ügyekkel, hanem maga a társadalom sem igazán fogja fel, miért kellene pont ezzel foglalkozni „amikor a politikusok milliárdokat lopnak”. Pedig nem is feltétlenül kellene erre rendőrségi erőforrásokat használni. Számos civil állatvédő szervezet örömmel vállalná, hogy afféle speciális „állati polgárőrségként” adatot gyűjt az ilyen bűncselekményekről, megfigyeli az elkövetőket, adott esetben, ha sikerül őket tetten érni, el is fogja őket.

Ehhez viszont az kellene, hogy egyrészt az állami hatóságok ne gyanakodva, potenciális önbíráskodó bajkeverőkként tekintsenek a civil rendvédelmi kezdeményezésre – ahogyan az például a különben igen sikeres Tolvajkergetőkkel is történt – hanem partnert, segítséget lássanak bennük, ahogyan az amerikai rendőrök, hiszen ott az ilyen szervezetek abszolút elfogadottak és támogatásra találnak. Másrészt a bíróságok se bagatellizálják el ezeket az ügyeket, és osszák csak ki szépen a kemény éveket. Kérdés persze, mennyire kemény a szanatóriumnak is beillő fogház, ezért nyilván a törvények szigorítására is szükség lenne.

És még mennyi mindenre. Generációk óta várunk rá, hiába. Az egész állami mentalitással baj van, ezért nem mozdul semmi ezen a fronton (sem). Talán egyszer, egy őszintébb politikai rendszerben (haha!) lesz esély változtatni.

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Alapvetően egyetértek
Részben egyetértek
Nem értek egyet

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

2/5 1 értékelés
1 értékelésX
Very bad! Dehogy is! Középszerű Egyet értek! Nagyszerű!
0% 100% 0% 0% 0%
2018-04-07T16:55:22+00:00