A lelkesedés kevés: felelősség kell az állatvédővé váláshoz

Gyermekkorunktól kezdve nagyon sokan lelkesedünk az állatokért. Van, akinél ez egészen felnőttkoráig kitart, és olyan hivatást választ, amellyel támogathatja őket vagy önkéntesként tevékenykedik körülöttük.

Nem elég az állatok iránti rajongás

Igen ám, de ahhoz, hogy valakiből állatvédő legyen, nem elég, ha szereti őket. Megfelelő tudásra és felelősségvállalásra is szükség van. E nélkül ugyanis hiába nemes a szándék, bukik az elképzelés.

Gondoljunk csak arra, mekkora szeretettel fordul egy kisgyerek az állatok felé. Ennek ellenére megesik, hogy túlzásba a kelleténél erősebben szorítja magához a szőrmókot, ami számukra inkább gyötrelem, mint kényeztetés.

Persze ezt az idő előrehaladtával megtanuljuk kezelni és pontosan tudjuk, hol van a határ a kedveskedés és a kínzás között. Ettől függetlenül nagyon sok olyan ismeret van, amit nem tudunk ilyen egyszerűen elsajátítani.

Mit csináljunk egy kóbor kutyával?

Pedig a jó szándék megvan bennünk és szeretnénk rajtuk segíteni. Például ha egy kóbor vagy egy sérült állatról van szó. Igen ám, de valószínűleg többen találtuk már szembe magunkat azzal a problémával, hogy szeretnénk segíteni a bajba jutott állatokon, viszont fogalmunk sincs, hogyan.

Egy kóbor kutyánál a segítőszándék mellett bennünk lehet a félelem: mi van, ha megtámad minket. Egyáltalán biztonságos döntés-e befogadni vagy bízzuk az ellátását inkább egy menhelyre?

Ugyancsak gyakran fordul elő, hogy találkozunk egy nyakörvet viselő, elkallódott kedvenccel. Mit vegyünk rajta szemügyre, mielőtt felkeressük a gazdáját, egyáltalán van-e valamilyen feladatunk?

Szegeden megtették az első lépéseket

Mivel ezekben az esetekben kifejezetten érzékenyen reagálnak az állatok, ezért kiemelt szerepe van a megfelelő ismereteknek. Na és persze annak, hogy képesek legyünk felelősséget vállalni értük. Állatbarátként nyilván átérezzük a kiszolgáltatott helyzetüket és a kétségbeesést, valamint félelmet, ami az utcára kerüléskor hatalmukba keríti őket.

Szegeden szerencsére már felmerült az ötlet, hogy jó lenne egy olyan esemény, ahol a feltett kérdéseinkre szakértőktől kapunk választ. Ennek szellemében szervezték meg a Szegedi Cicamentő Állatvédelmi Egyesület tagjai az első alapfokú állatvédelmi képzést. A kezdeményezés nagy népszerűségnek örvendett és több mint hatvanan vettek részt rajta.

Bízunk benne, hogy ezek az események az ország több pontján is el fognak terjedni – mindenesetre Szegeden biztosan lesz még erre példa.

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Alapvetően egyetértek
Részben egyetértek
Nem értek egyet

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

5/5 1 értékelés
1 értékelésX
Very bad! Dehogy is! Középszerű Egyet értek! Nagyszerű!
0% 0% 0% 0% 100%
2018-04-07T16:47:07+00:00