Kimondottan nehéz a civil állatvédők élete – az állam nem segít

Az állatvédelem különösen kényes téma Magyarországon, hiszen a kormány valamilyen érthetetlen oknál fogva nem hajlandó érdemi intézkedéseket tenni az ügy érdekében. Holott más európai országokban jellemzően állami ügynek tekintik az állatvédelmet. Hazánkban tehát a civilekre marad az ügy megoldása, de az ő munkájukat sem könnyíti meg a hatalom.

Az állattartás kultúrája Magyarországon

A magyarországi otthonokban (2014-es adatok szerint) megközelítőleg 1,8 millió kutya és 2,2 millió macska él, derül ki a Life.hu cikkéből. Ezek a számok a negyedik helyet jelentették az állatartásra vonatkozóan, európai viszonylatban.

Ezzel nem is lenne különösebb probléma, ha a rengeteg háziállat mellé felelős állattartói kultúra is tartozna. Ez azonban sajnos nem minden állattartónak adatik meg. A fent említett cikkből ugyanis például az is kiderül, hogy Hollandiában, Norvégiában és Finnországban gyakorlatilag nem ismerik a kóbor állat fogalmat. Ehhez képes Magyarországon mintegy 100 ezer állat kóborol gazda nélkül az utcákon. Ez nonszensz.

A bajba jutott állatok utolsó mentsvárai: a civilek

A kóbor vagy embertelen körülmények között tartott állatok megmentését Magyarországon civil állatszervezetek vállalták magukra – holott Németországban például mindezt államilag finanszírozott állatotthonok oldják meg, minden településen.

Kijelenthetjük tehát, hogy az állatvédő szervezetek gyakorlatilag állami feladatokat látnak el, a probléma csak az, hogy mindezt nem az állam feltétlen támogatásával tehetik. Az ilyen menhelyek javarészt az adónk 1%-ból, illetve esetlegesen megnyert állami pályázatokból, valamint támogatói finanszírozásból képesek fenntartani magukat. És ezek még csak a menhelyek fenntartási költségeit fedezik, a civil önkéntesek nem várnak el fizetséget munkájukért cserébe.

Nem csak pénzzel segíthetünk

Több civil állatvédő szervezet folyamatosan hangsúlyozza, hogy bár az állatok mentése, ideiglenes elszállásolása, etetése és egészségügyi ellátása valóban rengeteg pénzt igényel, nem az anyagi támogatás a segítségnyújtás egyetlen formája.

Rengeteget segít a bajba jutott állatok ügyén, illetve a civilek munkáján, ha valaki ideiglenes befogadónak jelentkezik. Nyilvánvaló ugyanis, hogy amíg a szervezetek új gazdit találnak a bajba jutott állatoknak, valahol el kell őket szállásolni. Emellett pedig az ideiglenesen elszállást állatok gondozásában is részt vehet az, aki valóban segíteni szeretne azokon az állatokon, akiknek szüksége van erre.

A hatalmat nem érdeklik az állatok

Egy korábbi cikkünkben már szót ejtettünk arról, hogy a mindenkori hatalom valamiért rendre lesöpri az asztalról az állatvédelem kérdését. Ezért egyelőre úgy tűnik, hogy az állatvédelem kizárólag ellenzéki ügy marad.

Ha tehát Te is szeretnél segíteni a bajba jutott állatokon, keress fel egy civil állatvédő szervezetet, és érdeklődj, pontosan milyen formában segítheted a munkájukat!

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Alapvetően egyetértek
Részben egyetértek
Nem értek egyet

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

1/5 2 értékelés
2 értékelésX
Very bad! Dehogy is! Középszerű Egyet értek! Nagyszerű!
100% 0% 0% 0% 0%
2018-03-10T10:35:16+00:00