Mit tegyünk, ha a régi és az új macska nem bírják egymást?

Abban a háztartásban, ahol egy cica megfér, általában többnek is akad hely. A macskatartók többsége szívesen fogad be kistestvért a korábban érkezett cicák mellé. Az ilyen helyzetek azonban nem minden esetben problémamentesek. Ezért összeszedtük, mit kell tenned, ha a rangidős cica nem akarja befogadni az új jövevényt, vagy ha éppen fordítva, az újonnan érkezett macska lenne a deviáns.

A macskák és az egyeduralkodó szerep

A macskákról azt tartják a gazdik (nem is alaptalanul), hogy jellemzően szeretnek egyedüli kedvencként tetszelegni. Ez azonban nem azt jelenti, hogy képtelenség két macska összeszoktatása. Két macska igenis megtanulhat együtt élni, amennyiben a gazdik következetesen elfogadtatják egymással a két kedvencet.

Köztudott, hogy a macskák nem kedvelik a környezetváltozást. A macska alapvetően a maga által felfedezett és ismert territóriumon belül érzi jól magát. Ebből fakadóan egy a házhoz újonnan érkezett cica a legideálisabb esetben is félénk és bizonytalan lesz. Ez teljesen természetes, időt kell hagynunk a beilleszkedésre. Ha türelmetlenül próbáljuk gyorsítani a folyamatot, csak rontunk a helyzeten.

Megszokhatja-e egymás társaságát két macska?

A vadonban élő macskák többsége egyedül vadászik, nem falkákba verődve. Ez nem jelent feltétlenül rivalizálást két macska között, de nem is könnyíti meg az együttélést. Arra, hogy a cicák ne tekintsék vetélytársnak egymást, nekünk gazdiknak is van ráhatásunk. Érdemes a cicáknak külön etető, itató és alomtálat beszerezni, így csökkenthetjük a rivalizálás lehetőségeit.

Amikor új macskát hozunk a házhoz, fokozatosan kell bemutatnunk a rangidős kedvencnek. Érdemes 1-2 hétig elzárni a többiektől az új jövevényt, s közben időnként engedni, hogy megszagolják, megérintsék, láthassák egymást. Eleinte az állatok etető és itató táljait érdemes egymástól távol elhelyezni, majd ha a két macska kezdi egymást megszokni, egyre közelebb helyezhetjük az edényeket egymáshoz.

A Szeretem a cicámat blog írásából pedig azt is megtudhatod, melyek a jó és rossz jelek két macska találkozásakor.

A macskák is megjelölik a területüket és a tulajdonukat

Ez a viselkedés pedig hasznodra válhat, amikor megpróbálod összeszoktatni a két gézengúzt. Ha ugyanis kedvenceid nem mutatnak hajlandóságot egymás elfogadására, a cicák illatát felhasználhatod az ellentétek elsimítására.

Fogj egy tiszta ruhát vagy rongyot, majd töröld át az egyik cica pofiját vele. Biztosan láttad már, ahogyan kedvenced a pofájával jelöli meg a területét, gyakorlatilag most te is ezt teszed. Az így megjelölt ruhadarabot pedig helyezd a másik macska etető tálja alá, így az evés kellemes érzését az idegen cica illatával köti majd össze.

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

3.8/5 9 értékelés
9 értékelésX
Very bad! Dehogy is! Középszerű Egyet értek! Nagyszerű!
22.2% 0% 0% 33.3% 44.4%
2018-01-25T19:56:11+00:00